¿QUÉ SON LOS ALIMENTOS TRANSGÉNICOS? PROS Y CONTRAS

¿Sabías que los transgénicos podrían ser culpables del aumento de enfermedades y desequilibrios en el ecosistema? ¿Y que su comercialización ha fomentado la implantación de oligopolios en la agricultura? ¿Sabías que un buen uso podría paliar el hambre en el Tercer Mundo?

El ser humano ha estado modificando el medio ambiente desde hace unos 12.000 años, con la Revolución Neolítica. En algún momento, grupos nómadas dejaron de serlo al establecerse en en algunos lugares y fecundar en éstos las semillas que hasta entonces brotaban silvestres. Lo mismo hicieron con el ganado, y es cierto que desde entonces los cruces implantados por el ser humano, que alteraban la selección natural, han derivado en las razas domésticas que conocemos en la actualidad. Algo parecido sucedió con las frutas y las hortalizas que se dedicaban al cultivo, al seleccionar los agricultores las especies más atractivas para la siembra.

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Sedentarización en el Neolítico

Por tanto, es un hecho que el humano ha alterado el equilibrio natural para adaptarlo a sus necesidades, pero la INGENIERÍA GENÉTICA es relativamente reciente y sus efectos todavía resultan oscuros. Así, mientras que los estudios genéticos ya han afectado a animales y humanos, también lo están haciendo en los cultivos comerciales, suscitando, como en el caso anterior, un encarnizado debate entre grupos ecologistas y muchos agricultores, que se muestran contrarios, y las grandes multinacionales y otras personas que sobreponen sus efectos positivos. 

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Sandías manipuladas

Lo cierto es que aunque soy incapaz de emitir un veredicto claro, como casi todo el mundo, lo que sí se aprecia es un ulterior interés por monopolizar el mercado de la agricultura, tal y como ha sucedido con otros, como es el caso de las energías renovables. Puede que los TRANSGÉNICOS, en el sentido económico y dentro del marco de producción capitalista, resulten a la sazón la mejor manera para someter a un sector que hasta entonces había evolucionado de otra forma. 

Comprenderéis por qué opino así en la siguiente lista de pros y contras sobre la producción de transgénicos: 

PROS

  • los alimentos transgénicos se diseñan para aumentar su tamaño, características y rendimiento, de forma que en cierto modo pueden resultar un acicate para combatir el hambre en el mundo
  • se modifican genéticamente para que su consumo resulte mortal para las plagas de insectos mientras que son inofensivos para el humano
  • son más resistentes ante las malas condiciones climatológicas
  • se diseñan para potenciar sus propiedades vitamínicas, minerales y proteínicas, además de reducirse las grasas
  • son más resistentes a virus, hongos y bacterias
  • los frutos poseen mayor esperanza de vida que los naturales, lo cual permite que el tiempo de almacenaje y caducidad sean más longevos
  • al ser más resistentes no requieren el uso de los más potentes plaguicidas

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CONTRAS

  • las semillas que se producen son estériles, de manera que el agricultor se ve obligado a invertir cada año en nuevas simientes para poder producir la cosecha
  • se han encontrado transgénicos en plantaciones naturales, lo cual es sintomático de que o bien existen intereses para aniquilar los cultivos tradicionales, o de que se pueden propagar de forma incontrolada
  • los transgénicos se diseñan para resistir al glisofato (un herbicida), lo cual está aumentando el uso de este herbicida de forma muy intensa
  • el uso de transgénicos ha demostrado que puede provocar hibridación con los cultivos naturales volviéndolos artificiales para siempre
  • los efectos de los transgénicos sobre la salud de los seres humanos todavía son ciertamente desconocidos
  • ya hay casos de seres vivos alimentados con transgénicos en los que se detectaron mutaciones genéticas, en ellos y en su descendencia
  • se dice que potencian las alergias
  • pueden provocar o provocarán potencialmente la extinción de las especies silvestres 
  • su consumo podría estar generando la resistencia de algunos humanos a los antibióticos. Eso explicaría el caso de las superbacterias
  • podrían ser causa de mutaciones cancerígenas en los organismos consumidores
  • su utilización puede generar subproductos (derivados) con toxicidad hasta ahora desconocida
  • suponen un enorme desequilibrio en el medio ambiente
  • la comercialización de las semillas, concentrada en unas pocas empresas, ha provocado la fundación de oligopolios sin posible competencia en el mercado

Parece una evidencia, a la luz de estos hechos, que todavía es necesario ahondar en nuevas investigaciones sobre los efectos de los transgénicos en el medio ambiente y en los seres humanos, y por otra parte que el interés de la comercialización a gran escala corre de parte, no de los humildes productores, sino de las grandes multinacionales (como la famosa Monsanto) que desean controlar también el mercado agrícola

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4 comentarios sobre “¿QUÉ SON LOS ALIMENTOS TRANSGÉNICOS? PROS Y CONTRAS

  1. Encara que ho haguis llevat de FB, aquí segeixsumant una opinió erronea a tantes opinions erroneas. Per favor, en pro de la veritat t’agrairia que ho llevesis. No perque sigui ofensiu a ningú, o perque jo estigui en contra del que dius, sino perque com a divulgador i mestre tens s’obligació de donar informació veraç.

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      1. Tens raó, no ho has llevat. jo anava a continuar avui, però no ho he trobat, i en Pau tampoc. De fet, he tengut que anar via es comentari de n’ana per trobar-ho, perque a sa teva biografia tampoc ho he vist (supòs que per que ho cercava a sa teva i no a sa des blog, errada meva, perdó). Bé, t’he contestat a FB però ho puc copiar aquí igualment:

        Ses llavors són estérils (qualqunes) precissament per evitar que es crussin amb ses poblacions silvestres, així que un contra que dius tu es un pro, perque serveix per evitar s’escapada des transgéns. Per exemple a Espanya no te sentit parlar de fuges genétiques des blat de moro Bt perque aquí no poblacions silvestres. S’asilvestrament de plantes transgéniques está controlat per llei. Està controlat es escapes de altres especies, com taronges, prunes, metles, olives, pi? que tampoc formen part de s’ecosistema, en aquest cas mallorquí, o s’eucalipto a Galicia? No, i no són trangénics, quina es sa diferencia per fer-ho amb sos transgénics? Si esgrimeixes que es perque no formen part de s’ecosistema natiu, aquestes altres tampoc. Més a més, a l’hora de introduir un trasngénic es fa un estudi de efecte sobre la biologia de l’ecosistema. Però se poden introduir noves especies de cultiu sense cap supervisió. S’efecte de plantar tabac, remolatxa o eucalipto a Espanya no s’ha volgut estodiar, encara que se sap que es perjudicial per l’ecosistema. S’efecte dPot es blat de moro normal creuarse amb qualque altre planta? ido es blat Bt tampoc. No fan més desequilibri ecológic que qualsevol altre cultiu extensiu (que n’hi ha que en fan, alerta).

        No totes ses varietats transgéniques son estérils, i en es cas que ho siguin si no vols comprar ses llavors pots seguir fent agricultura extensiva com abans. Has de tenir en compte que es trasngénics s’emplean per agricultura extensiva, semiindustrialitzada, no pes horts particulars.

        Unes poques especies trasngéniques son resistents al glifossat, no totes, ni molt manco, i auqesta es sa seva ventatge, que son resistens. Es glifosat es un tóxic potent (que pot causar cáncer si no se emplea adecuadament, cosa que molta gent no va fer, perque ja saps com es sa gent, si pos el doble segur que funciona millor i cose així). Total que es problema amb so glifosat es en part que es realment tóxic (raó realment per la que s’usa) i l’aparició de males herbes resistens, comprensible en un model ecológic en que ses plantes son someses a situacions que faciliten la evolució, un tóxic, per exemple.

        Quan s’han reportat escapes de transgénics a sa natura ha estat, de forma reconeguda per fer un mal ús (com es es cas de África o Sudamérica, encara que després se desmentigeren sa majoria d’escapes a altres bandes del mòn). Canadà, Espanya o EE.UU. mai han reportat un cas vertader d’escape, serà pes nivel cultural des agricultors?, no ho se.

        Lo des efectes sobre els essers humans ho pots llevar tot, així de clar. Es efectes sobre es humans i altres animals está completament conegut, CAP, (dir que es trangènics causen qualque problema als humans, o al manco que existeix dubte es lo mateix que dir que ses vacunes causen autisme per que te fassis una idea). Es organismes responsables independents (formats per científics no pagats per els estats o cap companyia) de la Unió Europea, EE. UU. o Canadá (principals investigadors dels transgénics), han demostrat que no tenen cap problema més enllà que sa contrapartina no transgénica. No s’han vist ni tumors ni cap tipo de alteracions genétiques o d’altre mena (resistencia a antibiótics), no genera subproductes a ses poblacions control.

        S’oligopodi es precisament perque han de manester uns 10 anys de proves abans de treure unes llavors al mercat, cap empresa que no fos gran podria agontar tant de temps. La Universitat de Málaga té 3 patents de freses transgéniques més gustoses, més duraderes i que es possen malament més tard dins un calaix perque un estudi de mercat ha dit que no tenen futur degut a ses mentides sobre es transgénics. Xinao la India tenen es seu propi programa de transgénics no controlats per empreses, però certament es evident que un producte tecnológic de vanguardia estarà domés disponible a grans empreses, quantes empreses fan movils? Domés unes poques, i no xerres de oligopodi…

        Cultivar transgénics no es com tenir un camp normal, se han de fer trossos i s’ha de dedicar una porció a cultiu sense transgénics i ni siquiera totes ses plantes de un camp transgénic son transgéniques (ho son com una de cada 4 o una cosa així).

        Es vertaders problemes des trasngénics sòn:

        Disminució de la biodiversitat, perque ses plagues ja no infectaran es camp i si havia algún depredador que menjes es cuc, fong o el que fos de sa plaga, baixarà sa seva població, per aixó s’han de mantenir trossos sense cultivar amb trasngénics (per lo que es pot dir que es cultiu transgénic necesita de cultiu tradicional).

        Disminució de sa biodiversitat de ses plantes de conrreu, s’us de plantes trasngéniques pot fer que s’emplein aquestes en lloc de varietats locals especialment adaptades a un clima, perque es transgénics son mijors. Aixó es un problema a nivel biológic, però cap agricultor està preocupat per aixó, ells viuen de produir, quant més mijor, en canvi es científics, es biolegs que han fet es trasngénics sí que es preocupen per aixó. Sa solució es generar ses varietats autóctones amb sa mateixa alteració, temps al temps, ses patates tenen aprop de 3.000 varietats…

        Crusse entre sa varietat cultivada i sa silvestre. Primer, ningú es preocupa, fins ara, de que sa tomatiga comercial hibridi amb sa silvestre, però amb sos trasngénics sí. Ido fora de Centre América no tendria sentit, perque sa varietat silvestre domés es troba allà.

        Tenc que donar-te la raó en que s’han fet coses malament amb es trasngénics, sobretot l’empresa Monsanto. Que ja ha estat jutgada i ha pagat. Però com tot no es es trasngenic el que es dolent, si no el mal ús que es fa. Es trasngénics Bt, comercialitats per Monsanto, son resistens a una plaga, ha donat millons de dolars als agricultors en beneficis respecte al blat de moro normal en es 20 anys que duen produint-ho. PErò casos com es arròs dorat (golden rice), o sa papaya hawaiana o s’auberginia de Bangladesh, soluciones problemes i no son propietat de cap empresa.

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